Heràldica

Aquest apartat és un recull dels escuts que apareixen gravats per diferents racons de la vila. Un recorregut fotogràfic que permet descobrir tant l'evolució de l'escut de la vila com la presència de famílies i cases nobiliàries en els murs i llindes de la nostra població.


Antic escut de la vila de Palamós. Segle XIII. Adosat a una casa de la Plaça de la Vila.

Escut de la vila de Palamós. Primera meitat del segle XVI. Clau de volta de l'església de Santa Maria de Palamós.
Escut parlant de la familia Guinau, els quals eren mercaders i navegants. Segle XVI. Carrer Tauler i Servià. S'hi pot veure a ambduos extrems una "G" i una "I" i al mig la representació d'una "Nau" i a sota una "Au". Tot plegat conforma G-I-NAU.

Escut de la familia Ramon Folch de Cardona i Enriquez. Primer quart del segle XVI. Mènsula de la nau principal de l'església de Santa Maria de Palamós.

Escut de la familia Cardona Anglesola. Primer quart del segle XVI. Mènsula de l'església de Santa Maria de Palamós.

Escut de la vila de Palamós de la base de la creu que hi havia al portal de la vila, i que actualment està en el cementiri municipal. Datada el 1593.

Escut de la vila de Palamós procedent de l'antiga capçalera de l'altar major de l'església de Santa Maria de Palamós. Majòlica del darrer quart del segle XVI.

Escut de Vila-romà a la façana de l'església de Santa Eugènia de Vila-romà a Sant Joan de Palamós. Darrer quart del segle XVIII.

Escut de la vila de Palamós a la base de pedra de l'antic retaule major de Santa Maria de Palamós. Darrer quart del segle XVI.

Escut d'armes dels comtes de Palamós Ventura Fernández de Córdoba i José de Guzmán Vélez y Ladrón de Guévara, datat el 1769. Es troba a la cúpula de la capella del Sant Crist de l'església de Santa Maria de Palamós.
Escut de la familia Alemany, possiblement del segle XIII. Es troba davant dels primers graons de l'altar major de Santa Eugènia de Vilarromà.

Escut comtal de la família Recasens. Datat el 1791. Es troba a la portalada de l'antic convent dels frares agustins de Nostra Senyora de Gràcia.
Escut franquista encara present a la part superior de la façana del quarter de la guardia civil.
Escut de la vila de Palamós al damunt del balcó de l'Ajuntament fet de rajoles de ceràmica policromada.

Escut de la vila de Palamós en un mur lateral de la capella del Sant Crist de l'església parroquial de Santa Maria. Datat entre el 1766-69.


Escut gremial de Jaume Revell, fuster i boter, datat el 1573. En els quarters superiors hi apareix una esquadra de fuster i una aixa i a la meitat inferior un bocoi. Es troba en el paviment de Santa Maria de Palamós.


Escut d'alabastre del cavaller Sainz o Sanchez de Arquíñigo. Façana de la capella de Nostra Senyora de Bell-lloc. De procedència desconeguda, possiblement de Castella?, del segle XVII. Incorporat a mitjans del segle XX.
Escut de la vila de Palamós al la font de la Plaça dels Arbres fet de rajoles de ceràmica policromada. Mitjans del segle XX.

Escut de la vila de Palamós en un panell indicatiu de direccions dels jardinets del Passeig de Mar, fet de ceràmica policromada. Finals anys 60 principis del 70 del segle XX.

Castell que representa les armes d'Alfons VIII de Castella, esculpit al claustre del Mas del Vent, altrament conegut com a mas Brugarol. 

Escut que hi ha al damunt del portal del Mas Miró o Torre Mirona. Possiblement del segle XVI.
Al blasó hi apareixen les lletres RO-MI (de la familia Miró) envoltada per una corona romana.

Escut de Palamós a la façana de la capella del cementiri municipal, 1898.

Escut de l'Ajuntament de Palamós en un document de 1818.

Fragment d'una llinda de porta amb un escut. Pedra de procedència desconeguda que es troba al mas Gorgoll de Palamós.